Správa jeskyní ČR představila videogrammetrii

blank

Díky nové technologii se ve světové premiéře podařilo naskenovat a zmapovat zatopené části Chýnovské jeskyně. Se Správou na projektu spolupracuje řada expertů z Archeologického ústavu AVČR Brno, organizace Geo-cz a organizací České speleologické společnosti 1-10 Speleoaquanaut a 2-01 Chýnovská jeskyně. Odborníci pro Chýnovskou jeskyni vyvinuli speciální metodu, aplikaci a prototyp zařízení. Díky tomu je tak možno maximálně rychle zmapovat ve 3D rozměru velké a členité objekty.

„Chýnovská jeskyně patří ke 14 veřejnosti zpřístupněným jeskyním v ČR. Ač se její objevení datuje rokem 1863, o jejích zatopených částech víme až z 80. let minulého století. V letech 2017-2019 jsme zorganizovali řadu akcí s cílem ověřit možnosti využití nové metody mapování pomocí tzv. videogrammetrie. Výsledek nás i odbornou veřejnost příjemně překvapil,“ sdělil ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl, který je ředitelem organizace od 1. dubna. Ve funkci nahradil Jaroslava Hromase, který po 13 letech požádal o uvolnění z funkce.

Metoda videogrammetrie představuje podle expertů zásadní průlom v problematice mapování trvale zatopených podzemních prostor a do značné míry řeší obtíže, s nimiž se potýkají badatelé a potápěči na celém světě. Jeskyně každoročně v České republice navštíví přes půl milionu turistů z domova i zahraničí, v roce 2018 jejich počet opět mírně vzrostl. „Jeskyně jsou také vyhledávaným objektem filmařů k natáčení pohádek či dokumentárních pořadů, jsou také důstojným prostředím pro nejrůznější kulturní akce, koncerty, výstavy, příležitostně i svatby. Pro rok 2019 se mírně zvýšily ceny vstupného,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí. Veškeré podrobnosti k otevíracím dobám, vstupnému a slevám najdete zde, kde je k dispozici také QR kód mobilní aplikace umožňující stažení informací o jeskyních včetně hlasového průvodce v několika jazycích.

Například nejhlubší zatopená jeskyně na světě, Hranická propast, má od roku 2018 nové infocentrum. Náklady dosáhly jednoho milionu korun. Má dvě místnosti, v první je umístěn interaktivní model propasti, pojednaný jako prostorový řez, který zachycuje nejčerstvější poznatky o výzkumu tohoto místa. Druhá místnost slouží jako kino, v němž promítají krátký film o průzkumech lokality. Hranická propast je nejhlubší propast v České republice a sladkovodní jeskyně na světě. Podle odborníků může hloubka dosahovat až 800 metrů. Poslední oficiální naměřené hodnoty hovoří o 404 metrech.

Scroll to Top