Pulawy – slavná historie i zajímavá současnost s vodními prvky

blank

Centrem východopolského města Pulawy je bezpochyby místní zámek Czartoryských a přilehlý park a zámecké zahrady. Město v Lublinském vojvodství poněkud stranou turistického zájmu určitě stojí za návštěvu nejen kvůli významné historii spojené se zmiňovaným rodem Czartoryských. Ti z něj vytvořili v osmnáctém století významné kulturní a politické centrum, které navštěvovaly nejvýznamnější polské osobnosti dané doby. Sláva Pulaw začala upadat po roce 1830, kdy se v souvislosti se změněnou politickou situací, dostalo do ruské sféry moci.
Důležitou roli pro život ve městě hrála a stále hraje také voda. Zatímco při cestě do slezské Ustrońě u česko-polské hranice jsme zde popisovali, že nejdůležitější polská řeka Wisla tady ještě ani v nejmenším nebudí zdání veletoku, kterým se o pár desítek či stovek kilometrů dále po proudu stane, potom v případě Pulaw je to již jinak. Jarní mírně rozvodněná Wisla je tady už mohutnou a rychle proudící řekou, která má také své ekonomické i volnočasové využití. To nejlépe poznáme, když vyrazíme do místního přístavu vzdáleného zhruba půl kilometru od zámeckého parku. Kolem místní maríny je vybudovaná odpočinková zóna, podél níž dojdete až k samotné Wisle. Na mohutný tok se můžete podívat z nadhledu – je zde vybudovaná rozhledna, díky níž budete mít kromě výhledu na impozantní řeku jako na dlani také významnou část města.
Vodní prvek hraje významnou roli také v případě zámeckého areálu. Pod ním najdete podélnou a poměrně rozlehlou vodní plochu, která je ale fakticky spojena kanálem s Wislou. Při procházce podél jezera narazíte na řadu rybářů (podle cedulí je zde rybaření zakázáno), budete mít také krásný výhled na zámecký areál a jednotlivé objekty, které v něm byly vybudovány.  Z obou stran jezera se dá následně vystoupat po prudkém svahu zpátky do zámeckého parku.
Podél Wisly vede také nově vybudovaná cyklostezka mezi Pulawy a městečkem Kazimierz Dolny. Jde o zhruba 13 kilometrů dlouhou a nenáročnou projížďku s krásnými výhledy na Wislu a její okolí. Jen je v případě druhého zmiňovaného městečka je nezbytné mít na paměti, že jde o významný turistický a výletní cíl, kam ve volných dnech směřují tisíce návštěvníků. Tomu odpovídá hustota provozu a extrémní koncentrace lidí v centru malebného renesančního městečka zářícího svými bílými fasádami historických budov do dálky.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top