Plzeň: Město čistí horkou vodou

blank

Na západě Čech pořídili speciální stroj, díky kterému horkou vodou o teplotě přibližně 98 stupňů ekologicky likvidují plevel, čistí lavičky, chodníky od žvýkaček nebo odstraňují načerno vylepené plakáty ze sloupů veřejného osvětlení.

„Po několika dnech od čištění rostlina uhyne. Nejdříve zhnědne, pak uschne a následně se rozdrolí,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule. Proces je podle něj potřeba opakovat zhruba třikrát za sezonu. „Lištu je možné vysunovat do strany až 80 centimetrů. To se využije například při čištění pod lavičkami. Stroj si při pohybu sám detekuje, kde je plevel, a sám zapíná příslušné trysky. Do vody se nepřidávají žádné mycí prostředky nebo chemikálie, pouze změkčovadlo, aby se součástky nezanášely vodním kamenem,“ vysvětlil ředitel Správy veřejného statku Milan Sterly.

Zásobník pojme tisíc litrů vody. „Stroj využijeme i při údržbě laviček, odpadkových košů, dětských herních prvků, čistíme také chodníky od žvýkaček nebo neoprávněně polepené sloupy veřejného osvětlení,“ doplnila Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku. Horkou vodou ničí plevel již na řadě míst České republiky. Patří k nim i město Jeseník na severu Olomouckého kraje. Technologií za půl milionu korun ve městě rovněž čistí kontejnery na separovaný odpad. V provozu není pouze během zimních měsíců.

 

Scroll to Top