Jeseníky a Beskydy pokryl sníh

blank

Pod sněhovou pokrývkou se ocitly například Pustevny nebo Praděd. Na Lysé hoře byly v noci na neděli 5. května až minus 4 stupně Celsia, na Pustevnách v neděli po osmé hodině ráno minus 2 stupně a podle záznamu z kamer tam stále slabě sněžilo. Chladné počasí má podle meteorologů pokračovat i v následujících dnech.

V pondělí a úterý může v noci klesnout rtuť až na minus jeden stupeň Celsia a přes den vystoupá na 11 až 13 stupňů. V dalších dnech budou teploty stoupat, ale i v závěru týdne budou v noci jen několik stupňů nad nulou a ve dne nepřesáhnou 18 stupňů. Po většinu týdne bude asi oblačno až zataženo s deštěm. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu bude celý květen zřejmě nezvykle chladný. Vydatné by měly být i dešťové srážky, které by mohly ulevit půdě sužované na některých místech republiky extrémním suchem.

K ohroženým regionům přibyly nově část jižních Čech, západní část Vysočiny, východní část středních Čech či Plzeňsko. Extrémní sucho se rozšířilo také na Moravě, v Polabí a Poohří. Stav sucha vědci určují na základě srovnání aktuální zásoby vody v půdě s průměrnou zásobou vody v letech 1961 až 2010. Na části území sice současné deště sucho mírní, ale podle předpovědi zdaleka nedokážou vyrovnat srážkový deficit, který vznikl především od druhé poloviny března, od kdy v České republice prakticky nepršelo.

Foto: Obec Lipová Lázně u Jeseníku 

Scroll to Top