Extrémní sucho na 30 procentech území

blank

K ohroženým regionům přibyly nově část jižních Čech, západní část Vysočiny, východní část středních Čech či Plzeňsko. Extrémní sucho se rozšířilo také na Moravě, v Polabí a Poohří. Vyplývá to z mapy zemědělského sucha, kterou v pondělí zveřejnil portál InterSucho.

Stav sucha vědci určují na základě srovnání aktuální zásoby vody v půdě s průměrnou zásobou vody v letech 1961 až 2010. Na části území sice současné deště sucho mírní, ale podle předpovědi zdaleka nedokážou vyrovnat srážkový deficit, který vznikl především od druhé poloviny března, od kdy v České republice prakticky nepršelo.

„Do jaké míry zlepšená situace pomůže zemědělským plodinám, se ukáže v květnu. „V minulosti jsme byli několikrát svědky, že se vegetace po srážkách vzpamatovala. Pokud by byl chladnější květen, což naznačuje dlouhodobá předpověď, mohlo by to ještě znamenat obrat k lepšímu. Plodiny by rostly pomaleji a snížil by se výpar,“ řekl bioklimatolog a jeden z tvůrců projektu InterSucho Miroslav Trnka.

Například zemědělci již musí počítat se ztrátami. V řadě regionů až v rozpětí 30 až 40 procent. Stát jim už také proplácí škody způsobené suchem. V první fázi posílali zemědělci žádosti o kompenzaci za krmné plodiny. Zemědělský intervenční fond jich v tomto případě přijal 9 600 bezmála za miliardu. Ve druhé fázi chtějí farmáři kompenzace za škody na tržních plodinách, celková suma již přesáhla miliardu korun.

Na mnoha místech je totiž stále málo podzemní vody. Sucho způsobilo zemědělcům v roce 2018 miliardové škody a stát se nabídl, že jim ztráty vykompenzuje. Ihned po této informaci Státní zemědělský intervenční fond zahltily tisíce žádostí. „Zájem byl enormní. Sucho v roce 2018 postihlo téměř 95 procent našeho území, to znamená, že bylo velké. Dále byl širší výčet plodin, na které bylo možné žádat,“ podotkla mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Scroll to Top