Skanska nainstaluje recyklaci šedé vody na Čertův vršek

blank

Technologie již funguje v bytovém domě Botanica K v pražských Jinonicích, který jako první u nás získal mezinárodní environmentální certifikaci BREEAM Excellent. Díky němu ušetří obyvatelé domu významné množství vody. Jde o hospodaření s takzvanou šedou vodou a principem je recyklace použité vody z umyvadel, van a sprch a její opětovné použití zejména ke splachování toalet. Nyní na to Skanska naváže u projektu Čertův vršek v Praze 8.

„Bytový dům Botanica K byl pro nás v mnoha ohledech přelomový, protože jsme jej od počátku připravovali tak, aby získal tak vysoké hodnocení environmentální certifikace BREEAM. Jeho součástí bylo také promyšlené hospodaření s pitnou vodou, jejíž spotřebu se nám podařilo snížit až o 40 % dvěma způsoby. Instalací úsporných armatur pokleslo množství odebírané pitné vody zhruba o 14 %. Část odpadních vod z umyvadel, van a sprch jsme recyklovali na tzv. šedou vodu, kterou jsme následně využili především ke splachování toalet. Tak jsme snížili spotřebu pitné vody o dalších 26 %,“ sdělil projektový manažer Skanska Reality Petr Dušta.

Skanska Reality je jedním ze čtyř největších hráčů pražského developerského trhu. „Šetření pitnou vodou považujeme za jeden z významných příspěvků k ochraně našeho životního prostředí, proto jsme se vydali namáhavou, nicméně ve finále úspěšnou cestou recyklace pitné vody v našich rezidenčních projektech. Po úspěšné realizaci na Botanice K chceme tento systém instalovat také na Čertově vršku a u dalších projektů. Zkušenosti, které jsme jako první v ČR získali u schvalovacích procesů, chceme sdílet v odborné komunitě, aby bylo možné pro novou technologii upravit potřebné předpisy a normy,“ řekl ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Firma se stala od 1. ledna 2014 samostatnou společností spadající přímo pod mateřskou společnost Skanska AB se sídlem ve Švédsku. Development nabízí kompletní servis k bydlení a zahrnuje vyhledávání a nákup pozemků, vývoj nových projektů v oblasti bytové výstavby a následný prodej prostřednictvím vlastní realitní kanceláře.

Scroll to Top