Dvacet milionů na zelené střechy a zadržování dešťovky v Brně

blank

Město chce bojovat se suchem a horkem. Od 1. června se mohou o peníze elektronicky hlásit lidé, kteří staví rodinné domy, ale také firmy nebo městské části. Radnice o tom informovala na portálu brno.cz.

„Beton, asfalt nebo plech, to jsou materiály, které obrovsky akumulují teplo. V létě fungují jako nahřívací žehlička. Zelená střecha tuhle funkci nemá. Naopak tím, že zadržuje vodu, a tu odpařuje, tak své okolí ochlazuje,“ vysvětlil ředitel komunikace Nadace Partnerství Martin Gillár. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka je Brno první město, které se k tomuto kroku odhodlalo. Pokud bude žadatel úspěšný, na realizaci bude mít osmnáct měsíců.

Zájemci mohou získat také deset tisíc korun na odborný posudek spojený s uskutečněním záměru. Výše dotace na samotnou střechu závisí na tom, jestli bude žádat fyzická, nebo právnická osoba, v potaz bude brán také typ střechy. Podpora se bude pohybovat v rozmezí od devíti set do čtrnácti set korun za metr čtvereční. „Drtivá většina budov, na které by se tato zelená střecha hodila, je v majetku městských částí. Jsou to hlavně školy a školky,“ upřesnil Hladík.

Brno řeší i revitalizaci řek a dalších vodních ploch

Město se připravuje kromě rozsáhlých úprav dvou největších brněnských řek, Svratky a Svitavy, na revitalizaci povodí Staré Ponávky. Akce je rozdělena do šesti etap, dvě z nich budou hotovy už v letošním roce. Další čtyři vyjdou město na 80 milionů korun.

„Stavební úpravy, které již nyní probíhají na Staré Ponávce, realizuje Veřejná zeleň města Brna. Konkrétně se jedná o dvě etapy. První se věnuje vytvoření rekreační vodní plochy. Ta bude napájená vodou z Ponávky a na své jihozápadní straně bude mít hráz, která bude volně přístupná a bude vhodná pro posezení. Severozápadní část rybníčku bude mít přírodní charakter. Druhá etapa bude spočívat ve zpřístupnění řeky lidem. Při ulici Za Mostem je navrhovaná klidová zóna s přístupem k vodě. Proběhne drobná úprava nábřeží a dojde k vybudování schodů vedoucích k řece. Prostor by mohly ocenit především děti, protože bude vhodný ke krmení vodního ptactva,“ vysvětlil v únoru Hladík. Další etapy jsou zatím ve fázi projektové dokumentace.

Scroll to Top