Ředitel ČHMÚ Mark Rieder: Z hlediska zemědělství a sucha rozhodne tento víkend

blank

Déšť v dalších týdnech rozhodnou o intenzitě letošního sucha. Podle odborníků však chybí v krajině téměř roční úhrn srážek. Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička předpokládá, že bude extrémně suchý a teplý také rok 2019.

„Z hlediska zemědělské produkce a zemědělského sucha rozhodne tento víkend. Předpověď je taková, že by mělo začít pršet, nicméně je možné, že srážky spadnou zhruba o 100 kilometrů jinde než v České republice. To by nebylo dobré, ale tuto chvíli to nedokážeme s jistotou říct,“ sdělil Rieder.

Podle Skleničky se letošní sucho ozvalo nezvykle brzy. „Vývoj potvrzuje trendy posledních pěti let, kdy spadlo oproti normálu o 400 milimetrů srážek méně. Znamená to, že nám v krajině chybí téměř roční úhrn srážek,“ řekl Sklenička. Na mnoha místech je stále málo podzemní vody. Sucho způsobilo zemědělcům v roce 2018 miliardové škody a stát se nabídl, že jim ztráty vykompenzuje. Ihned po této informaci Státní zemědělský intervenční fond zahltily tisíce žádostí.

„Zájem byl enormní. Sucho v roce 2018 postihlo téměř 95 procent našeho území. Dále byl širší výčet plodin, na které bylo možné žádat o kompenzaci,“ podotkla mluvčí Zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

Scroll to Top