V Brně nasadili proti usychání stromů speciální kondicionér

blank

Městská společnost Veřejná zeleň města Brna pořídila půdní injektor, který do půdy u stromů vpraví látku zadržující vláhu. Dřeviny by tak měly přečkat období sucha. ČTK o tom informoval ředitel příspěvkové organizace Jozef Kasala.

Firma má na území města ve správě zhruba 17 tisíc stromů. „Ve stromořadích je problém především s provzdušněním, v půdě je nedostatek kyslíku, hlavně přes léto je problém také s nedostatkem vody. Injektor by měl stromům pomoci v obojím,“ sdělil Kasala. Injektor za 300 tisíc korun podle něj funguje tak, že v půdě nárazem tlaku vytvoří kapsu, do které se následně vpraví speciální kondicionér, jež váže vodu, a potom ji postupně uvolňuje.

Firma také na ohrožené stromy v centru města umisťuje i takzvané závlahové vaky, které po celý den postupně uvolňují vodu. Všechny stromy však zalévat z technického hlediska není možné. Pravidelně tak dochází k tomu, že odumírají i stromy středního věku, tedy deset či patnáct let staré, které už by měly mít dostatečně velký kořenový systém, aby sucho přečkaly.

„Usychají i velké a mohutné stromy ve městě. Je opravdu problém, když se za slunného dne a bezvětří ulomí ze stromu v parku velká větev. Velký problém představují jehličnany, které mají povrchový kořenový systém a ve městě se jim obecně příliš nedaří. Ale teď jsem viděl několik stovek uschlých smrků v Židenicích, šlo o dvaceti nebo třicetimetrové kusy. To je opravdu problém,“ řekl loni ČTK arborista Tomáš Šarapatka.

Scroll to Top