Vojenské lesy zahajují intenzivní boj proti suchu

blank

Pomoci mají další stavby zadržovacích nádrží. Podnik spustil druhou fázi programu Živá voda VLS. Za téměř 73 milionů korun jsou v lesních lokalitách v různé fázi rozpracovanosti investice do 20 malých vodních děl, které by měly pomoci v krajině udržet vodu. Za téměř 73 milionů korun jsou v lesních lokalitách v různé fázi rozpracovanosti investice do 20 malých vodních děl, které by měly pomoci v krajině udržet vodu. Nejvíce jich vyroste na Libavé, Drahanské vrchovině, Brdech, na Šumavě a v Ralsku.

„Investice, které jsme naplánovali v rámci druhé vlny programu Živá voda VLS, mají stejný charakter jako dokončené projekty v první fázi. Nejde o žádné obří megalomanské stavby, ale o malá vodní díla do 2 hektarů rozlohy. A jejich primárním účelem je vždy zadržení vody v dané lokalitě a zvýšení biodiverzity okolí v době klimatických změn, ale mají také krajinotvorné funkce,“ vysvětlil ředitel VLS Petr Král.

Kromě budování projekt zahrnuje také odbahnění rybníků. „V Ralsku se soustředíme na obnovu historických vodních děl, vracíme do této lesní lokality v bývalém vojenském újezdu rybníky, které zanikly v poválečných letech, kdy kraj opustili lidé a vznikl zde výcvikový prostor. V minulosti jsme takto obnovili Hradčanskou kaskádu, v této vlně chceme vrátiti funkci dvěma rybníkům na Novodvorské kaskádě na Svébořickém potoce a obnovit Mukařovský rybník,“ vysvětlil ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský.

Sucho ve střední Evropě se na stavu lesů dlouhodobě negativně projevuje. V těch, které spravují Lesy ČR, se například v roce 2017 vytěžilo sedmkrát víc dříví poškozeného suchem a dalšími vlivy než před 20 lety. Důsledky klimatických změn dlouhodobě řeší všichni vlastníci a správci lesů.

Scroll to Top