Škoda Auto recykluje 42 procent vody

blank

Společnost od roku 2010 významně snížila spotřebu vody. Ročně jí recykluje 654 000 metrů krychlových, což představuje 42 procent celkové spotřeby v mladoboleslavském závodě. Ačkoliv automobilka vyrábí stále více aut, tak spotřeba vody nestoupá. Firma zároveň poodhalila novou ekologickou lakovnu.

„Naším šetrným zacházením s vodou výrazně přispíváme k ochraně přírodních zdrojů. I když ve srovnání s rokem 2010 vyrábíme o 63 procent více vozů, roční spotřeba vody ve Škodě Auto, která činí 1,53 milionu kubických metrů, ve stejném období nevzrostla,“ řekl člen představenstva automobilky patřící do německého koncernu Volkswagen Michael Oeljeklaus. Důležitým pilířem projektů Strategie Škoda 2025 a GreenFuture je kontinuální snižování spotřeby vody.

Voda v automobilkách je využívána mytí, filtraci i v celé řadě chladicích systémů. Loni také Škoda Auto instalovala v lakovnách řadu nových čisticích systémů, které jsou vybaveny mimořádně jemnými membránovými filtry. Za účelem snížení spotřeby vody se odpadní voda upravuje v moderních filtračních systémech a vrací se do oběhu, takže je možné ji využít několikrát.

K ekologickým projektům společnosti patří také nově budovaná lakovna, kterou automobilka prezentuje jako jednu z nejmodernějších v Evropě. Má totiž definovat nová měřítka v oblasti ochrany životního prostředí a přírodních zdrojů a jednou ze zajímavých vychytávek je, že zbytky barvy z lakování karoserií budou absorbovány pomocí drceného vápence. Díky tomuto procesu suchého odlučování nevzniká žádný odpad ve formě lakových kalů.

Scroll to Top