Na mnoha místech republiky se již koupali lidé

blank

Teplota vody v posledních dnech stoupá a na koupalištích a přehradách lze spatřit první nedočkavce. Nejvyšší teplotu vody v posledních dnech vodohospodáři naměřili v přehradě Nové Mlýny III, která měla 13 stupňů Celsia. Přehrada Nové Mlýny II, Slapy, přehrada v Jablonci nad Nisou, Rozkoš u České Skalice, Nové Mlýny I a Letovice hlásí deset stupňů Celsia.

O stupeň méně naposled naměřili na dalších významných přehradách, Nechranice, Seč u Chrudimi a Vranov nad Dyjí, osm stupňů mají Orlík, Hracholusky, Jesenice u Chebu a přehrada v Brně. Podle hydrometeorologů se v těchto dnech teplota vody pohybuje většinou v rozmezí sedmi až 13 stupňů. Horské potoky v oblastech se sněhovou pokrývkou mají i méně než čtyři stupně. Patrný rozdíl je také mezi teplotou vody ve dne a v noci, což podle hydrometeorologů způsobuje jasné a suché počasí doprovázené bezvětřím.

Zatímco na více než čtvrtině stanic v nižších a středních polohách vystoupila ve čtvrtek teplota na 20 stupňů Celsia nebo více, zhruba na 14 procentech stanic v polohách pod 600 metrů nad mořem klesla během noci pod nulu,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička.

Teplejší voda v nádržích může ohrozit koupání a pitnou vodu

Hrozí nebezpečí rozsáhlého výskytu sinic. Vysoké jarní teploty ovlivňují vodní cyklus. „Když se voda ohřeje dříve, sinice mají tendenci objevovat se také dříve. Zatímco normálně začínají růst někdy ke konci července, případně až během srpna, v případě posunu mohou bujet i ke konci června. Pokud se prodlouží sezona, zvětšuje se časové okno, kdy se mohou vyskytovat sinicové vodní květy,“ vysvětlil idnes.cz hydrobiolog z Akademie věd ČR Petr Znachor. Ten také potvrdil, že s vyššími teplotami na začátku jara je spjat brzký výskyt sinic.

V této souvislosti jsou dalším problémem splašky z kanalizací a průmyslová hnojiva, která smývají déšť z polí rovnou do řek a do vodních nádrží. To představuje pro sinice vítanou potravu. Sinice komplikují také proces, kdy lze z vody vyrobit pitnou vodu. Kromě toho mají také negativní vliv na lidské zdraví. Nejsou však fatální. Podle zdravotníků v České republice nikdo po kontaktu se sinicemi ve vodě nezemřel.

Scroll to Top