České firmy se snaží více proniknout na vietnamský trh

blank

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se setkala s vietnamským premiérem a zahájila podnikatelské fórum. Česko-vietnamské vztahy mají mnohaletou tradici. Obrat vzájemného obchodu rostl v posledních deseti letech nadprůměrným tempem a v minulém roce přesáhl miliardu amerických dolarů.

„Již v únoru 1950 naše země navázaly diplomatické styky a v příštím roce si tak připomeneme 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů. Tato dlouhá tradice položila dobrý základ pro dynamický rozvoj obchodně-ekonomických vztahů mezi ČR a Vietnamem i v novém tisíciletí,“ sdělila na fóru Nováková.

Kvalitou výrobků a konkurenceschopností českého průmyslu mají firmy zájem ve větší míře proniknout na vietnamský trh, kde mezi stěžejní obory patří energetická zařízení, environmentální technologie jako čistírny a úpravny vod, spalovny městského odpadu, zdravotnická technika, strojírenské výrobky včetně zemědělských a potravinářských technologií, těžební technika a dopravní systémy včetně modernizace železnic nebo vybavení letišť a dodávky letadel pro armádu i výcvik pilotů.

České firmy jsou ve vodním hospodářství ve světě progresivní. Například na modernizaci syrského Aleppa se nyní chtějí podílet čtyři české společnosti v čele se Sweco Hydroprojekt. Hodnota zakázky činí 150 milionů dolarů. „Nabídka je podaná, monitorujeme ale i další zakázky. Pro nás je zásadní, aby Syřané viděli, že dokážeme jako skupina firem dát dohromady nabídku a máme podporu České republiky,“ sdělil ředitel firmy Milan Moravec.

Česká Sweco Hydroprojekt je pobočkou významné švédské konzultační skupiny. Podle odhadů je na obnovu Sýrie potřeba alespoň 250 miliard dolarů. Většinu země ovládá režim Bašára Asada. V Sýrii chtějí dále působit i firmy Ekomonitor Vodní zdroje, laboratoř Bioanalytika CZ a dodavatel technologií pro úpravu vody G-servis Praha.

V Srbsku, které se dodnes vypořádává s krvavým rozpadem Jugoslávie v 90. letech, měla válka drastický dopad na hospodářství. V součtu s dlouhodobou politickou nestabilitou, častými změnami ekonomických priorit a odkládáním investic do takzvaných zelených technologií, je výsledkem tristní stav tamějšího odpadového hospodářství, čistíren odpadních vod, emisí v průmyslu a energetiky.

Odborné odhady hovoří o tom, že si celková ekologizace Srbska vyžádá nejméně 14 miliard eur. Právě tady vidí české firmy příležitost, kdy by mohly využít svých zkušeností z budování vodohospodářské a ekologické infrastruktury v ČR. Stejně tak by se mohla pozornost českých společností zaměřit na zastaralý a neefektivní srbský systém zásobování vodou.

Scroll to Top