Architekt Hynek Gloser: Deficit sladké vody je větší hrozba než oxid uhličitý

blank

Na území České republiky sice prší a odtéká stále stejně vody, ale přesto jí ubývá. Na vině je vypařování kvůli kácení stromů, pěstování špatných plodin a špatnému zemědělství. Na konferenci Města budoucnosti pořádané Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky v Praze to sdělil architekt a člen mezinárodního projektu Smart Biotic Pump Hynek Gloser. Navrhuje vodní koridory, umělé přehrady a inteligentní sítě regulující výrobu a spotřebu elektřiny.

„Největším nebezpečím pro tuto planetu je vysychání. Výsledky jsou patrné, patří mezi ně nedostatek vody a vegetace, tání ledovců. Může to vyústit ve válku a v takzvané nové otroctví. Prognózy, u kterých jsme se domnívali, že nastanou až po roce 2100, nastanou už kolem roku 2050 a možná i dřív,“ uvedl například Gloser. Projekt Smart Biotic Pump momentálně posiluje koloběh vody na pouštích a dalších suchem postižených místech. „Pokud se podaří v pouštích vypěstovat dostatečné množství vegetace ve správné rostlinné skladbě, je možné restartovat a znovu nastavit princip biotické pumpy,“ řekl také Gloser.

Architekt rovněž zdůraznil nutnost existence senzorických sítí, které sledují stavy jednotlivých částí krajiny a musí být v souladu s daty z monitoringu země. Jako řešení nedostatku vody pak Gloser navrhl odsolovací zařízení či úpravny vody, systémy odkanalizování a efektivní čistírny vod. „Kdybychom dokázali zvýšit plochu lesů o 15 procent, tedy šest milionů kilometrů čtverečních, dokážeme zcela eliminovat vyšší produkci oxidu uhličitého z průmyslu a dopravy,“ uzavřel Gloser.

Scroll to Top