Kvůli suchu hrozí v Česku vznik požárů

blank

Srážek je nedostatek. Nízký stupeň nebezpečí v současnosti platí pro všechny kraje kromě Moravskoslezského. Praha dokonce zakázala rozdělávání ohně a kouření v parcích a lesích. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana platí zákaz do odvolání.

Meteorologové varovali před rozděláváním ohně v lese, vypalováním trávy a odhazováním nedopalků. Nárůst nebezpečí vzniku a šíření požárů se podle nich očekává v úterý 23. dubna, kdy začne foukat čerstvý jihovýchodní vítr. Počasí a nedostatek srážek v České republice je ovlivněné slábnoucí tlakovou výší nad jižní Skandinávií. „Na začátku týdne se srážky budou objevovat jen ojediněle, v závěru týdne se už objeví na celém území a místy by mohly být i vydatnější,“ uvedli meteorologové.

Sucho považuje za závažný problém 80 % Čechů

Osm z deseti lidí v naší zemi očekává zhoršení situace se suchem v příštích 20 letech v případě, že by se stát aktivně nevěnoval řešení. Podle respondentů patří k nejpravděpodobnějším důsledkům sucha v příštích 20 letech zvýšení ceny vody a potravin, úbytek vody v potocích, řekách, mokřadech či rybnících, zvýšené množství požárů nebo neúroda. Téměř 77 procent respondentů si přeje, aby sucho aktivně řešil stát.

„Kroky státu v této oblasti podporuje více občanů než například řešení nízkých platů,“ řekl sociolog a spoluautor výzkumu Tomáš Chabada. O výsledcích průzkumu informovali loni v září vědci z katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Scroll to Top