Studie protipovodňových opatření pro Liberecký kraj

blank

Hejtmanství si nechalo zpracovat studii za čtyři miliony korun, aby získalo návrhy protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy. Vypracovalo ji sdružení firem Vodohospodářský rozvoj a výstavba, Sweco Hydroprojekt a Valbek.

Studie pokrývá území Bílého Kostela nad Nisou, Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Chotyně, Chrastavy, Kryštofova Údolí, Mníšku a Oldřichova v Hájích. Opatření jsou podle ní v souladu s přírodou. Jedná se například o revitalizaci koryta Jeřice v Mníšku nebo suchou nádrž v Doníně. Obdobných opatření studie navrhuje zhruba 40. Finančně na ni přispěla Evropské unie.

„Rada souhlasila s projektem pod podmínkou, že se na něm budou finančně podílet obce, jejichž území jsou dotčena. Obce v horním povodí, tedy i město Liberec a většina dalších výše po toku, neprojevily zájem o účast, proto nejsou v řešení zahrnuty,“ vysvětlil na podzim hejtman Martin Půta.

Kromě protipovodňových opatření také kraj v současnosti hledá zhotovitele aktualizace Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací. Program by měl s výhledem do roku 2030 vycházet z potřeb municipalit a z jejich územních plánů. Součástí bude i opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody, případně návrhy propojení vodárenských systémů pro zásobování pitnou vodou.

Scroll to Top