Sucho se zatím do ceny piva v Plzeňském prazdroji nepromítne

blank

Sucho trápí i pivovary. Na změny tak zareagoval například Plzeňský Prazdroj, který donedávna odebíral ječmen hlavně z Hané a z Polabí. Podle mluvčí společnosti Jitky Němečkové s ohledem na změny počasí a výkyvy srážek posledních let musel pivovar rozšířit území sběru ječmene i na Vysočinu a další místa.

S ohledem na změny klimatu a častější opakování suchých roků nelze podle Němečkové do budoucna vyloučit, že ceny surovin porostou výrazným tempem. Tuzemské pivovary v roce 2018 vyrobily 21,3 milionu hektolitrů piva. Výstav meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Vzrostla rovněž spotřeba, kdy loni připadlo na jednoho obyvatele 141 litrů piva. Je to o šest piv na hlavu více než před rokem. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Nejméně tři litry vody na litr piva

„Velmi nás těší, že Češi dávají stále více přednost tradičním chuťově plným ležákům. Všichni bychom ale měli ještě více přemýšlet, jak podpořit českou hospodskou kulturu a zastavit přesun pití piva z hospod do domácností,“ sdělil marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Roman Trzaskalik.

Výroba českého klenotu však nepatří k nejekologičtějším záležitostem. V roce 2017 se k jeho výrobě spotřebovalo 6 miliard litrů vody. „Přibližně čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ řekla Němečková. Pivovary se snaží s vodou šetřit.

Scroll to Top