Středočeský kraj investuje do regionálního rozvoje, podpoří i vodní turistiku

blank

Region chce použít většinu zůstatku loňského hospodaření na investice. Rozdělení projednali krajští radní, schválit to musejí ještě zastupitelé. Celkem se bude rozdělovat 965 milionů korun.

„Největší objem přebytku hospodaření ve výši 489 milionů korun bychom rádi dali na posílení investičních výdajů prakticky všech rozpočtových kapitol jednotlivých odborů, které investice realizují,“ uvedl hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács.

Na regionální rozvoj poputuje 42,5 milionu korun. Z této částky je alokováno deset milionů na založení nového fondu rozvoje doprovodné infrastruktury v rámci vodní turistiky a rekreační plavby. Zhruba 1,8 milionu zamíří na přípravu vodovodního přivaděče kolem připravované dálnice D3 ve spolupráci s Úpravnou vody Želivka.

Na Vltavu a Labe láká kromě Středočechů také Ústecký kraj. Řeky jsou pro turistické využití ideální, obě hejtmanství si to uvědomují. Například radní ve středních Čechách mají jasno. Schválili už projekt Marketingová podpora pro poskytovatele služeb cestovního ruchu na významných vodních cestách v Ústeckém a Středočeském kraji, tak i memorandum o spolupráci, které uskutečnění usnadní.

„V posledních letech bylo vybudováno velké množství přístavišť, půjčoven lodí, vodních skútrů, center pro vodní lyžování a marín, které umožňují dlouhodobější kotvení i ubytování. Provozovány jsou také pravidelné turistické linky lodní dopravy,“ zdůraznil v březnu středočeský radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler. Podle něj by měli být hlavními řešiteli Ústecký kraj a Destinační agentura České středohoří, Středočeský kraj a jeho centrála cestovního ruchu by se v případě souhlasu zastupitelů staly partnery.

Scroll to Top