Teplárny dodaly v zimě méně tepla, lidé ušetří

blank

Meziročně spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody poklesla o šest až osm procenty. Některé teplárny dokonce označují ze svého byznysového hlediska poslední zimu jako nejhorší za poslední léta. Informace vyplývají z vyjádření Teplárenského sdružení ČR a jednotlivých firem pro ČTK.

„Domácnosti v následujících týdnech dostanou vyúčtování za teplo spotřebované v roce 2018 a nemusí se obávat zvýšených nákladů. Většina domácností může při ročním vyúčtování nákladů za teplo za rok 2018 očekávat přeplatky v řádu až několika set korun,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Podle mluvčího sdružení Pavla Kaufmanna podobný pokles spotřeby zaznamenaly teplárny také v porovnání zimního období 2017/2018 a 2018/2019.

„Podle klimatické náročnosti je letošní průběh topného období od září do poloviny dubna v porovnání s minulým za stejné období o osm až deset procent teplejší podle lokalit,“ řekl Kaufmann. Sdružení uvedlo, že byla poslední zima nejteplejší za deset let. „Pokud srovnáme období září 2018 až březen 2019 se stejným obdobím loňského roku, tak již nyní můžeme konstatovat, že jsme zaznamenali vyšší teploty přibližně o 1,5 stupně Celsia. Tomu odpovídá i prodej tepla, který loňské výše nedosahuje ve Vsetíně přibližně o osm procent a v Uherském Hradišti o deset procent,“ řekl například předseda představenstva Zásobování teplem Vsetín a jednatel společnosti CTZ dodávající teplo v Uherském Hradišti Michal Chmela.

Spotřeba klesla i v podhorských oblastech na Jesenicku a Šumpersku. „Končící topnou sezonu z pohledu spotřeby tepla hodnotíme z dlouhodobého hlediska 20 let jako velmi podprůměrnou. Z krátkodobého horizontu, tedy za poslední tři roky, pak jako mírně podprůměrnou. Otázkou je, jestli se jedná o krátkodobý klimatický jev, nebo o trend změny v našem klimatickém pásmu,“ vysvětlil ředitel společnosti Sateza Roman Macek. V Praze zaznamenali meziroční poklesy spotřeby vody o 8,5 procenta. Podle Českého statistického úřadu se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností zhruba šesti procenty.

Scroll to Top