ČEVAK připravuje kašny a pítka na letní sezonu

blank

Ukradené volavky, Chlapec se žábou, Hirzova fontána a další vodní prvky i letos zpříjemní návštěvníkům a obyvatelům Českých Budějovic léto ve městě. Zaměstnanci ČEVAK je začali připravovat na sezónu.

„Všechny kašny postupně vyčistí, překontrolují jejich technologii, seřídí střiky a napustí vodou,“ upřesnila postup prací mluvčí společnosti Jitka Kramářová, podle které mají vodohospodáři na starost jedenáct kašen a pítek. Nejpozději se začne na letní provoz chystat Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara – 23. dubna.

„Bazén kašny o průměru 17 metrů bude potřeba vypustit, vyčistit a znovu naplnit vodou. Technici z ní vyjmou recirkulační zařízení, které v zimě zajišťovalo proudění vody a bránilo jejímu zamrzání. Zkontrolují také čerpadla a vymění poškozené žárovky osvětlení,“ uvedl vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Pítka se v tuzemských městech těší během horkého počasí velké oblibě. Například v Praze jich je několik desítek. Některá spravují radnice městských částí, jiná má na starost Technická správa komunikací. Všechna jsou stejně jako na severu Čech kontrolována, zájemci tak mohou vodu bez obav pít.

„Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Kontrolují se každý týden, například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ řekla například v roce 2017 Barbora Lišková z TSK. Zařízení jsou v metropoli v provozu pravidelně od května do října. Na údržbu a provoz devíti z nich vynaloží TSK každoročně asi 800 tisíc korun. Na různých místech metropole jsou další desítky pítek, které spravují městské části. Nejvíce se jich nachází v historickém centru Prahy.

Scroll to Top