Nebezpečné chemikálie v Chrasti u Chrudimi

blank

Česká inspekce životního prostředí nalezla v areálu společnosti KM Plus nebezpečné látky. Podle jejího nařízení je má insolvenční správce vyklidit. Inspektoři zde objevili nezabezpečené kontejnery a láhve s kyselinami, hydroxidy a provozními náplněmi.

„V areálu bylo nalezeno pět až deset nádrží o objemu jednoho krychlového metru, plné byly maximálně do poloviny, a také dvě palety s malými baleními. Část látek je stále v originálních obalech, menší množství bylo rozházené,“ sdělil ČTK ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

Inspekce si již vyžádala dokumenty k uloženým chemikáliím. Na případ upozornila Česká televize, podle které může být úklid finančně nákladný. Podle Trávníčka v tomto případě nepomůže ani stát. „Nemůže uvolnit peníze na likvidaci něčeho, co má jiného majitele,“ vysvětlil. KM PLus se zabývala výrobou lepidel, tmelů a stáčením chemikálií z větších do menších balení. Už loni policie obžalovala čtyři muže z jejího vedení i dalších subjektů z poškození zájmů Evropské unie. Podvodem měli získat 16,4 milionu. V roce 2016 skončila společnost v konkurzu.

Scroll to Top