Sweco Hydroprojekt bojuje o zakázku v syrském Aleppu

blank

V Aleppu na severu Sýrii skončily boje mezi vládou a povstalci před dvěma lety. Na modernizaci regionu se nyní chtějí podílet i čtyři české firmy v čele se Sweco Hydroprojekt. Hodnota zakázky činí 150 milionů dolarů. Pozornost českých investorů se dlouhodobě zaměřuje také na Balkán.

„Nabídka je podaná, monitorujeme ale i další zakázky. Pro nás je zásadní, aby Syřané viděli, že dokážeme jako skupina firem dát dohromady nabídku a máme podporu České republiky,“ sdělil ředitel firmy Milan Moravec. Česká Sweco Hydroprojekt je pobočkou významné švédské konzultační skupiny. Podle odhadů je na obnovu Sýrie potřeba alespoň 250 miliard dolarů. Většinu země dnes ovládá režim Bašára Asada. V Sýrii chtějí dále působit i firmy Ekomonitor Vodní zdroje, laboratoř Bioanalytika CZ a dodavatel technologií pro úpravu vody G-servis Praha.

„Nejde jen o rekonstrukci po válce. Celý region je zajímavý, protože voda je tu ústřední téma, není jí dostatek a musí se s ní zacházet efektivně,“ uvedl obchodní ředitel G-servisu Praha Jakub Kubálek. Čtveřice tuzemských firem se v Sýrii pohybuje už přes dva roky a využívá k tomu rovněž peněz z vládní České rozvojové agentury. Česko také do země dodá zařízení pro čištění vody v nemocnici Al-Huda v Damašku.

Příležitostí pro investory je také Balkán

Například v Srbsku, které se dodnes vypořádává s krvavým rozpadem Jugoslávie v 90. letech, měla občanská válka drastický dopad na hospodářství. V součtu s dlouhodobou politickou nestabilitou, častými změnami ekonomických priorit a odkládáním investic do takzvaných zelených technologií, je výsledkem tristní stav tamějšího odpadového hospodářství, čistíren odpadních vod, emisí v průmyslu a energetiky. Odborné odhady hovoří o tom, že si celková ekologizace Srbska vyžádá nejméně 14 miliard eur. Největší investice bude potřeba ve vodohospodářské infrastruktuře, kde bude v následných 15-20 letech potřeba zhruba 9 miliard eur, z čehož by měly hned 4 miliardy připadnout na čistírny odpadních vod. Přibližně 53 % nákladů by měly pokrýt dotace z evropských fondů a zbývajících 47 % by mělo Srbsko zaplatit ze svých zdrojů.

Dnes je v Srbsku čištěno 5-10 % odpadních vod a na kanalizační síť je připojena pouhá třetina obyvatelstva. V zemi funguje asi 40 čistíren odpadních vod a odpovídající čistírnu nemá ani Bělehrad, který vypouští odpadní vody do Dunaje a Sávy. V Srbsku plánují postavit 320 čistíren odpadních vod různých velikostí. Právě tady vidí české firmy mimořádnou příležitost, kdy by mohly využít svých zkušeností z budování vodohospodářské a ekologické infrastruktury v ČR. Stejně tak by se mohla pozornost českých společností zaměřit na zastaralý a neefektivní srbský systém zásobování vodou. Podobná situace panuje na Balkáně i v oblasti elektrické energie a tepla.

Scroll to Top