Část tuzemských vodáren omezuje odběry vody

blank

V některých krajích začaly vodárny omezovat odběry a nastavily maximální denní limity. Kontroly budou probíhat přes vodoměry s pamětí. Na vině je opět sucho. Vodohospodáři chtějí tímto krokem zamezit přetížení vodovodní sítě.
„Nesmím si napustit bazén, dokud to nenahlásím na obecní úřad, starosta mi dá souhlas, a pak teprve můžu napouštět,“ řekla Radiožurnálu například jedna z obyvatelek Berounska. Zde vodárny nastavily denní limity na odběry vody 5000 litrů a hodinový na 500 litrů. „Téměř každoročně jsme měli problém s tím, že si lidé napouštěli bazény. Docházelo buď k omezení dodávek, nebo v některých případech dokonce k vyprázdnění vodojemu. Opatření je zavedeno kvůli lidem, kteří si napouštějí bazén. Aby věděli, že to mají dělat pomalu,“ řekl ředitel VaK Beroun Jíří Paul.
Napouštět bazény a zalévat pitnou vodou nesmí vůbec obyvatelé Drahonovic na Olomoucku. „V momentě, kdy spoluobčané začnou napouštět bazény, tak se může stát, že voda dojde,“ sdělil starosta Tomáš Kröner. V České republice již několik týdnů vydatněji nepršelo. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu sice napadlo během poslední zimy o čtvrtinu více srážek než obvykle, ale zároveň to byla čtvrtá nejteplejší zima za posledních deset let.
Sucho považuje za závažný problém 80 % Čechů
Osm z deseti lidí v naší zemi očekává zhoršení situace se suchem v příštích 20 letech v případě, že by se stát aktivně nevěnoval řešení. Podle respondentů patří k nejpravděpodobnějším dopadům sucha v příštích 20 letech zvýšení ceny vody a potravin, úbytek vody v potocích, řekách, mokřadech či rybnících, zvýšené množství požárů nebo neúroda. Téměř 77 procent respondentů si přeje, aby sucho aktivně řešil stát. „Kroky státu v této oblasti podporuje více občanů než například řešení nízkých platů,“ řekl sociolog a spoluautor výzkumu Tomáš Chabada. O výsledcích průzkumu informovali loni v září vědci z katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Scroll to Top