Na koupališti v Litoměřicích nainstalují nový závlahový systém

blank

Na litoměřickém koupališti by se neměla opakovat situace z loňského roku, kdy kvůli extrémně suchému létu nebylo ani stopy po zeleném trávníku. Investice se týká vyhloubení pěti vrtů, které zásobují bazény vodou.

Vrty s průměrem 20 centimetrů podle Deníku dosáhnou hloubky 25 metrů a ukryty budou v části koupaliště, kde se nachází i čistírna bazénové vody. Náklady na jeden vrt se vyšplhají zhruba na 175 tisíc korun. Město také na koupaliště zakoupí tepelné čerpadlo, které vytopí provozní budovy a sauny. Díky tomu významně klesnou výdaje na elektřinu. Koupaliště letos otevře 8. května. Zatím budou v provozu dva bazény. Permanentkáři se musí připravit na změnu cen.

Litoměřice chtějí více vody z podzemí

Radnice chce vybudovat také další vrty, které by odebíraly podzemní vodu z okolí Labe. Zavlažovaly by pak zeleň nebo dodávaly vodu koupališti. Město hledá nové zdroje, a zvažuje zejména intenzivnější využití vody z labské zvodně, což je vodní útvar, který vzniká v podzemí, když horninami protékající srážková voda narazí na nepropustnou vrstvu a začne se nad ní hromadit. Litoměřice také plánují vrt pro zásobování v ulici Mezibraní.

V listopadu 2017 byla ve městě rovněž zahájena stavba vědeckovýzkumného centra, které se bude specializovat na geotermální energii. Litoměřice jsou jediné město v České republice, které mají povoleny zásah do zemské kůry, a díky novému vědeckému středisku se mají stát hlavním centrem výzkumu geotermální energie v Evropě.

Ta se řadí mezi obnovitelné zdroje energie. Jedná se o nejstarší energii na světě a je projevem tepelné energie zemského jádra, jež vzniká rozpadem radioaktivních látek a působením slapových sil. V návaznosti na její působení jsou výsledkem erupce sopek, gejzírů, horké prameny nebo parní výrony.

Foto: Koupaliště Litoměřice (Deník)

Scroll to Top