Další ocenění pro Vodárenskou věž na Letné

blank

V soutěži Interiér roku jsou každoročně v sedmi kategoriích oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. V oblasti Veřejný interiér, jenž zahrnuje prostory škol, knihoven, provozoven obchodů nebo služeb, si Vodárenská věž na Letné vysloužila první místo. Vítězové byli vyhlášeni 2. dubna v holešovickém Centru současného umění DOX. Informoval o tom oficiální portál Prahy 7.

Městská část Praha 7 věž modernizovala od listopadu 2016 a znovuotevřela ji v květnu 2018. Projekt si však odnesl i dvě ceny v soutěži Stavba roku 2018. Rekonstrukce se dočkala rovněž dvou mezinárodních prestižních nominací. V prvním případě na Cenu Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award a v druhém na cenu za kvalitní evropskou architekturu Piranesi Award.

Letenská vodárenská věž byla bez vody více než sto let a přežila i demolici okolních budov. Stavba pochází z let 1887-1888 a nachází se nedaleko stadionu fotbalové Sparty Praha. Původně zásobovala vodou obyvatele Holešovic a Bubenče, svému účelu přestala sloužit již v roce 1913. Následně byla přestavěna na byty. K demolici někdejších budov vodárny kromě věže samotné došlo v 80. letech 20. století. Nyní prostory slouží zejména domu dětí a mládeže. V místě je připravena i knihovna a moderní prostory má v areálu i mateřská škola.

Scroll to Top