České pivovary uvařily rekordní množství piva

blank

Tuzemské pivovary v roce 2018 vyrobily 21,3 milionu hektolitrů piva. Výstav meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Vzrostla rovněž spotřeba, kdy loni připadlo na jednoho obyvatele 141 litrů piva. Je to o šest piv na hlavu více než před rokem. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Export meziročně zvýšil o 11,8 procenta a spotřeba o 2,9 procenta. Rapidně vzrostl vývoz do Maďarska, o 60 procent. „Rostoucí zájem o české pivo v zahraničí nás těší a stejně dobrý výsledek na domácím trhu. Naopak špatnou zprávou je pokračující přesun konzumace z hospod do domácností. To neprospívá naší pivní kultuře, ani české ekonomice,“ uvedl předseda svazu František Šámal.

Nejméně tři litry vody na litr piva

„Velmi nás těší, že Češi dávají stále více přednost tradičním chuťově plným ležákům. Všichni bychom ale měli ještě více přemýšlet, jak podpořit českou hospodskou kulturu a zastavit přesun pití piva z hospod do domácností,“ sdělil například marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Roman Trzaskalik. Výroba českého klenotu však nepatří k nejekologičtějším záležitostem. V roce 2017 se k jeho výrobě spotřebovalo 6 miliard litrů vody. „Přibližně čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ řekla loni mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková. Pivovary se snaží s vodou šetřit.

Scroll to Top