Na hladinu usazovacích jímek ÚDV ČSA se vrátil sací bagr

blank

Stroj na hladině jímek stráví jarní měsíce, ale využit bude také na dalších místech. Usazovací jímky slouží k usazení nečistot před nátokem do úpravny důlních vod, do níž odtékají přepadem k dalšímu zpracování.

„Naposledy byl sací bagr v akci v roce 2017, když čistil usazovací nádrže ve Vršanech. Nyní jsme se rozhodli ho opět nasadit, protože zima přinesla spoustu vody a s ní i balastu, který je třeba dostat pryč z usazovacích jímek,“ vysvětlil vedoucí úseku odvodnění Severní energetické Petr Sigmund. Podle něj v prvním březnovém týdnu sací bagr začal čistit první z jímek, a pak by měl vyčistit všechny čtyři na úpravně důlních vod ČSA. Stroj ovládají dva pracovníci. „Následně se sací bagr přesune do prostoru hlavní čerpací stanice ČSA, kde bude mít za úkol vyčistit prostor kolem vertikálních čerpadel,“ doplnil Sigmund.

Vodní bagr Watermaster 3 patří ke třem podobným strojům v České republice. Vyroben byl ve Finsku, koupila ho zde společnost Humeco. Stroj je konstruován přímo na čištění vodních ploch od kalů a umí čistit dno až do hloubky 4,5 metru. Posádka musí rovněž disponovat lodními zkouškami. V lomu ČSA těží hnědé uhlí společnost Seven Energy. O zachování limitů těžby uhlí v lomu ČSA rozhodl v roce 2015 tehdejší kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dolování tak skončí pravděpodobně v roce 2024, rekultivační práce by měly trvat do roku 2041.

Scroll to Top