Obyvatelé Nezamyslic řeší silný zápach z kanalizace

blank

Několik ulic v Nezamyslicích na Prostějovsku je zasaženo silným zápachem z kanalizace. Doposud nepomohly technická opatření, která zde místní úřad zkoušel. Obyvatelé se chtějí obrátit na právníky. Informoval o tom portál idnes.cz. 

Problémy začaly v létě 2018, kdy se na odpadní síť připojila se svou nově vybudovanou kanalizací sousední obec Dřevnovice. Domy následně obklopil nesnesitelný zápach, který proniká i do domácností a nedá se nijak zastavit. Situace se mírně zlepšila v zimě, s příchodem jara a vyšších teplot se však problémy opakují.

„Zápach je způsobován odpadními vodami v kanalizaci obce Dřevnovice, která je zaústěna do kanalizace v Nezamyslicích. K odstranění je potřeba provést technická opatření na kanalizaci obce Dřevnovice. Tu společnost Moravská vodárenská neprovozuje,“ sdělila mluvčí Moravské vodárenské, která provozuje v Nezamyslicích kanalizaci, Markéta Bártová. Dřevnovice dokončily kanalizaci za 41 milionů korun na podzim 2017. Vlastní čistírna by se jim ovšem nevyplatila, a tak se obec napojila na tu v Nezamyslicích. „Už v projektu byla opatření, která doporučovalo životní prostředí a která jsme udělali, bohužel i přesto se objevil zápach,“ řekla starostka Dřevnovic Bohumila Charvátová.

Přes zimu obce také nechaly vybudovat odvětrání šachty těsně před napojením na potrubí v Nezamyslicích, vyměnily všechny poklopy za poklopy bez děr, sifony v dešťové kanalizaci a instalovaly také lapače pachů. „Tehdy k tomu přispělo vedro, byla to extrémní situace. Věc řešíme, je to v běhu, ale je to náročnější,“ uvedl starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček. V polovině dubna se uskuteční jednání se zástupci životního prostředí a projektanty.

„Nastavili jsme jiné dávkování přečerpávačky. Nyní se nečeká, až se celá naplní, ale vypouští se rychleji a odpady se nenechávají zahnívat v šachtě. Zápach se tím určitě snížil aspoň o polovinu. Je to teď i na straně projektantů, aby vymysleli nějaké konstrukční řešení,“ doplnil Michlíček.

Scroll to Top