Vojáček za Lesy ČR: Na vodním hospodářství šetřit nebudeme

blank

Generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček poskytl rozhovor deníku Právo. Podle něj musí například přijít chladné a deštivé léto, aby se šíření kůrovce omezilo. Jinak kalamita v dohledné době neskončí. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila zejména na pasáž popisující investice do vodního hospodářství.

V roce 2017 klesl Lesům ČR čistý zisk o 26 procent na 3,08 miliardy korun z 4,16 miliardy korun, což bylo nejméně za posledních sedm let. Mohl za to pokles tržeb za dřevo o 722 milionů korun a zvýšení tvorby rezerv o 206 milionů korun. Podnik většinu prací zadává externím firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. K nejvýznamnějším partnerům patří skupina Uniles z holdingu Agrofert a dále Stora Enso Wood Products Ždírec, Kloboucká lesní, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou a Jihozápadní dřevařská. Letos musí podnik vůbec poprvé v historii přejít na úvěrové financování.

„Za posledních pět let jsme odvedli do fondu zakladatele 32,5 miliardy korun a pět miliard korun na dani z příjmu. Ještě loni byl odvod přes dvě miliardy. Nyní, lidově řečeno, obracíme každou korunu. Důvod je prostý a pochopitelný pro každého. Cena dřeva je na historickém minimu, zatímco náklady na výsadbu kůrovcem poničených ploch a vytvoření opravdu nového lesa s jinou druhovou skladbou dřevin, o němž mluvíme, šplhají vzhůru. Oproti malým vlastníkům lesů máme podstatnou výhodu, a tou je naše velikost. Vlastníme polovinu lesů v ČR a právě synergické efekty plynoucí z této velikosti nám umožňují získávat finanční zdroje z jiných oblastí,“ řekl Právu Vojáček.

Zdůraznil také, že podnik musel utahovat opasek a omezil řadu náklad. „Jediné, na čem šetřit nechceme a nemůžeme, jsou investice do lesa a vodního hospodářství,“ uvedl dále Vojáček. Na rok 2019 má podnik připraveny stavební investice ve výši 260 milionů korun, z toho u dvou třetin alokované částky počítá s dotacemi. Do opravy a údržby vodohospodářského majetku investuje 80 milionů. Podle ministerstva financí ČR byly Lesy ČR v roce 2017 jedním z největších přispěvatelů do státní pokladny. Podnik zaujal v žebříčku plátců daně z příjmu právnických osob s téměř 800 miliony korun osmnácté místo.

Scroll to Top