Vranovská nádrž je plná

blank

Vodohospodáři využili zvýšených průtoků řek při oblevě k plnění nádrží na jihu Moravy. A většinou se jim to podařilo. Akce má rovněž pomoci v boji se suchem.

„Zásoby vody budou klíčové, pokud bude letošní rok podobný jako předchozí,“ vysvětlil Antonín Tůma z Povodí Moravy. Zcela naplněné jsou například nádrže Vranov nebo Jevišovice. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře už se ale průtoky v řekách snižují. Někde jsou vodní toky pod dlouhodobým měsíčním průměrem. „Řeka Svitava je na některých místech na čtyřiceti procentech dlouhodobého měsíčního průměru, Svratka na šedesáti. Želetavka také na čtyřiceti, Rokytná dokonce na třiceti,“ uvedl Chmelař.

Mimořádná opatření na několika nádržích

„Na vodních nádržích Vír, Vranov, Hubenov a Nová Říše jsme v loňském roce přijali mimořádná opatření, kdy jsme reagovali na extrémní sucho a nedostatek vody řešili mimořádnými manipulacemi. Tento krok se osvědčil a díky práci dispečerů všechny nádrže na Vysočině v loňském roce obstály a dokázaly pokrývat potřeby obyvatel po pitné vodě z těchto nádrží i v době extrémního sucha. Nádrže jasně prokázaly svůj význam, a to i v situacích kdy řada studní a podzemních vrtů byla bez vody. V tuto chvíli jsou odběry vody pro vodárenské účely zajištěny, nicméně jsme připraveni dělat v případě pokračujícího sucha i nadále mimořádná opatření,“ vysvětlil před časem generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Na jaře byla na Vranově dokončena rekonstrukce hráze. Letošní rekreační sezónu vodní dílo přivítá s novým přemostěním a hráz bude opět sloužit pěším i cyklistům. Náklady dosáhly necelých 60 milionů korun.

Foto: Znojemský deník 

Scroll to Top