Pivovar Svijany investuje do modernizace varny i čistírny odpadních vod

blank

Pivovar plánuje v letech 2019-2020 rozšíření a modernizaci varny za 50 milionů korun. Další prostředky budou směřovat do úseku filtrace piva a čistírny odpadních vod. V posledních letech investoval pivovar do rozvoje zhruba 850 milionů korun. ČIANEWS to sdělil ředitel Roman Havlík.

Pivovar Svijany se nachází ve stejnojmenné obci na Turnovsku a je jedním z nejstarších tuzemských pivovarů. Založen byl před rokem 1564. V severních Čechách patří k nejsilnějším pivním značkám. V červnu 2018 se redakce vodarenstvi.cz zaměřila na náročnost spotřeby vody nejvýznamnějších pivovarů. Průzkum poukázal na skutečnost, že se většina pivovarů snaží spotřebu systematicky zmenšovat a pravidelně investuje do modernizace vodního hospodářství provozů.

„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, KEG sudů nebo dalšího zařízení. Voda je také nosným médiem při rekuperaci energií. A hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo například z ležáckých sklepů na stáčírnu. Vodu se snažíme při výrobě co nejvíce šetřit. Například tím, že horkou vodu, která vzniká jako vedlejší produkt při vaření piva, zachytíme a použijeme k výplachu KEG sudů. Po třetím oplachu různých zařízení zůstane voda znečištěná tak minimálně, že ji použijeme na první omytí v dalším cyklu. Při změkčování pro samotné vaření odpadá malé množství vody, která je tvrdá. To ale nevadí při namáčení ve sladovně, a tak ji použijeme tam. Co se odpaří při rmutování a ve chmelovaru (asi 10 %), slouží opět k výrobě horké vody. Vodu, která slouží jako tlačné médium v potrubí, také vylejeme jen z části (té, která se promíchala s pivem). A z části ji použijeme znova,“ sdělila mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němcová.

Scroll to Top