Hlučín odkoupil historickou vodárenskou věž

blank

Hlučín věž koupil včetně přilehlých pozemků od Správy železniční dopravní cesty. Jednu z dominant města čeká modernizace. Původním účelům však již sloužit nebude. Ve městě se také intenzivně řeší sanace zdejší štěrkovny.

„V prvé řadě bude zapotřebí udělat nejnutnější opravy hlavně střechy, aby do objektu nezatékalo. Zároveň se musí zbudovat odvod dešťových vod a zabezpečit stavba proti vniknutí. Předpokládám, že převládne zájem upravit věž do co nejvěrnějšího původního stavu a u příležitosti nějakých významných dní ji zpřístupnit veřejnosti,“ řekl v únoru městský architekt Jan Richter. Věž je podle Richtera mimořádným dokladem raně secesní inženýrské architektury s mnoha unikátními detaily.

Starosta města Pavel Paschek uvedl, že letos má Hlučín v rozpočtu vyčleněných 850 tisíc korun na rekonstrukci střechy, protože do objektu zatéká. „To bude první krok, protože musíme v prvé řadě stabilizovat ty nejhorší škody. Zároveň přemýšlíme, co s věží dál,“ pokračoval starosta. Následovat bude úprava okolí, vykácení náletových dřevin a oprava fasády.

„Uvažovali jsme o tom, že bychom nahoře udělali vyhlídku. Jenže v nejvyšší části objektu se nachází ocelová nádrž na vodu, která vyplňuje téměř celý prostor, takže vyhlídka by byla velmi problematická. Mezi nádrží a okny projde maximálně jeden člověk,“ doplnil Paschek.

Až půl miliardy na sanaci hlučínské štěrkovny

Realizace komplexního projektu na Hlučínském jezeře je zase o něco blíže. V Hlučíně se v březnu sešli příslušní zaměstnanci ministerstva financí s představiteli patnácti firem, které by se chtěly na revitalizaci podílet. Práce by měly být zahájeny v září a dokončeny do konce roku 2020. Výběrové řízení přitom mělo odstartovat už loni, ale bylo zjištěno, že je v projektu chyba.

Minimálně v letošním roce by zde mělo dojít k instalaci tří sprch, vyrostou zde nová sportoviště a atrakce pro děti. Během sanace, rekultivace a revitalizace štěrkovny také podle Deníku dojde k navýšení hráze řeky Opavy nad úroveň stoleté vody, budou zpevněny břehy a odstraněny následky po těžbě štěrkopísku. Ta zde probíhala od 60. do 80. let minulého století.

Jezero má rozlohu 131 hektarů a maximální hloubku čtyři metry. Původní štěrkovna byla na vodní nádrž po ukončení těžby přebudována v roce 1990. Délka jezera je 2,2 kilometru. Na konci předlistopadové éry existovala řada ambiciózních návrhů na vybudování volnočasové infrastruktury, jako byly například umělý kanál řeky Opavy pro závody na divoké vodě nebo dostihové závodiště. Listopadová revoluce tyto plány zastavila

Scroll to Top