Stavba II. B etapy protipovodňové ochrany v Olomouci má za sebou první ...

blank

Povodí Moravy realizuje komplexní protipovodňovou ochranu v Olomouci, která je rozdělena do několika etap. Podle vodohospodářů se daří i přes složité podmínky v centru historického města akci zvládat bez zásadních dopadů na harmonogram stavby. Na ulici Komenského v současnosti probíhá výstavba nového mostu, pilotová stěna na pravém břehu už je hotová. Na staveniště se o průběhu prací přišli informovat zástupci radnice v čele s primátorem Miroslavem Žbánkem.

Generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák společně s investičním ředitelem Tomášem Bělaškou provedli zástupce Olomouce v čele s primátorem Miroslavem Žbánkem stavbou a seznámili je s dosavadním vývojem výstavby II. B etapy ochrany Olomouce před povodněmi. Po jejím dokončení bude před velkou vodou ochráněno 20 tisíc obyvatel Olomouce. Celkový protipovodňový projekt potrvá čtyři roky a je na něj vyčleněno 700 milionů korun.

„V současnosti máme hotovou polovinu z 800 vrtaných pilot. Při demolici starého mostu na ulici Komenského jsme odstranili 9 300 tun suti, v současnosti už máme hotové hlubinné pilotové základy, mostní pobřežní opěry a mostní podpěry, na které jsme použili 285 kubíků betonu a 64 tun výztuže,“ představil dosavadní průběh investiční ředitel Tomáš Bělaška z Povodí Moravy.

Primátor Olomouce chce lepší informovanost

Nové vedení Olomouce věnuje právě protipovodňovým opatřením v centru Olomouce velkou pozornost a loni v prosinci se dohodlo na pravidelných schůzkách s vedením Povodí Moravy, které je investorem stavby. Novinkou je také zřízení poradní komise. „Chci zvýšit úroveň informování obyvatel a komunikace s nimi,“ zdůraznil v prosinci Žbánek. Rozsáhlá opatření proti velké vodě v Olomouci, která jsou rozdělena do několika etap, jsou sice podle něj významným krokem pro bezpečnost města, ale také znamenají komplikaci nejen pro obyvatele dotčené lokality.

Scroll to Top