Lukáš Přibyl ředitelem Správy jeskyní ČR

blank

Ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl do funkce nového ředitele Správy jeskyní ČR. Od 1. dubna 2019 se jím stal dosavadní ekonomický náměstek organizace Lubomír Přibyl. Ve funkci nahradí Jaroslava Hromase, který po 13 letech požádal o uvolnění z funkce.

„Předpokládám, že s nově jmenovaným ředitelem zůstane zachována kontinuita aktivit Správy jeskyní ČR a nadále bude stavět na úspěšném působení svého předchůdce. Dosavadnímu řediteli Jaroslavu Hromasovi, mezinárodně respektovanému odborníkovi a dnes již speleologické legendě, patří můj velký dík i obdiv za dlouholetou práci. U nově jmenovaného Lubomíra Přibyla spoléhám na jeho nasbírané odborné znalosti a manažerské zkušenosti,“ sdělil Richard Brabec.

Lubomír Přibyl vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a v roce 1992 nastoupil do tehdejšího Českého ústavu ochrany přírody jako vedoucí ekonomického oddělení na Správě jeskyní Moravského krasu. V roce 1995 se stal vedoucím Úseku ochrany a provozu jeskyní. V roce 1999 jej pak ředitel AOPK ČR jmenoval ekonomickým náměstkem a v této funkci přešel v dubnu 2006 do nově vznikající rezortní organizace MŽP – Správy jeskyní České republiky.

„Rád bych poděkoval panu ministrovi za projevenou důvěru. Pracoval jsem třináct let ve Správě jeskyní ČR jako ekonomicko-provozní náměstek a statutární zástupce ředitele. Sice dobře vím, co nová funkce obnáší, ale jako novopečený ředitel SJ ČR cítím daleko větší zodpovědnost, nejen za ekonomické aspekty, ale i především za ochranu jeskyní, dokumentaci, výzkum a obecnou péči o ně. Rozhodně budu dále pokračovat v trendu nastaveném mým předchůdcem Jaroslavem Hromasem. Před naší rezortní organizací teď stojí několik významných cílů, které bych rád dovedl do zdárného konce. Je to především výstavba Domu přírody Českého krasu u Koněpruských jeskyní, kterým se završí proces úprav turistické infrastruktury ve všech 14 veřejnosti zpřístupněných jeskyních České republiky. Neméně významnou výzvou je i vybudování Návštěvnického střediska Chýnovské jeskyně – naší nejstarší zpřístupněné jeskyně,“ řekl Přibyl. Zdůraznil také, že tuzemské jeskyně ročně navštíví zhruba 750 tisíc lidí.

Zahájení turistické sezony v jeskyních

„Jeskyně jsou také vyhledávaným objektem filmařů k natáčení pohádek či dokumentárních pořadů, jsou však i důstojným prostředím pro nejrůznější kulturní akce, koncerty, výstavy, příležitostně i svatby. Pro rok 2019 se mírně zvýšily ceny vstupného,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí. Veškeré podrobnosti k otevíracím dobám, vstupnému a slevám najdete zde, kde je k dispozici také QR kód mobilní aplikace umožňující stažení informací o jeskyních včetně hlasového průvodce v několika jazycích.

Scroll to Top