Zahájení turistické sezony v jeskyních

blank

Od 30. března se otevírá 12 zpřístupněných jeskyní u nás. Chýnovská jeskyně a Jeskyně Na Turoldu se otevřou v dubnu. Každoročně je v České republice navštíví přes půl milionu turistů z domova i zahraničí a v roce 2018 jejich počet opět mírně vzrostl.

„Jeskyně jsou také vyhledávaným objektem filmařů k natáčení pohádek či dokumentárních pořadů, jsou však i důstojným prostředím pro nejrůznější kulturní akce, koncerty, výstavy, příležitostně i svatby. Pro rok 2019 se mírně zvýšily ceny vstupného,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí. Veškeré podrobnosti k otevíracím dobám, vstupnému a slevám najdete zde, kde je k dispozici také QR kód mobilní aplikace umožňující stažení informací o jeskyních včetně hlasového průvodce v několika jazycích.

Například nejhlubší zatopená jeskyně na světě, Hranická propast, má od roku 2018 nové infocentrum. Náklady dosáhly jednoho milionu korun. Infocentrum má dvě místnosti, v první je umístěn interaktivní model propasti, pojednaný jako prostorový řez, který zachycuje nejčerstvější poznatky o výzkumu tohoto místa. Druhá místnost slouží jako kino, ve promítají krátký film o průzkumech lokality. Hranická propast je nejhlubší propast v České republice a sladkovodní jeskyně na světě. Podle odborníků může hloubka dosahovat až 800 metrů. Poslední oficiální naměřené hodnoty hovoří o 404 metrech.

Scroll to Top