Ocenění pro modernizaci Staroměstského stupně

blank

Povodí Odry si odneslo ocenění v soutěži Vodohospodářská stavba roku 2018. Investorem rekonstrukce Staroměstského stupně ve Frýdku-Místku byl podnik, projektantem akciová společnost AQUATIS a zhotovitelem Sdružení Zvánovec a Lesostavby Frýdek–Místek.

„Jedná se o kategorii staveb s investičními náklady do 50 milionů korun sloužících k umělému vzdouvání, zadržování a usměrňování povrchových vod, ochraně před škodlivými účinky vod a úpravě vodních poměrů. Součástí kompletní rekonstrukce spádového stupně byla výstavba nového rybího přechodu na pravém břehu. Stavební úpravy tak zajišťují nejen migrační prostupnost pro vodní živočichy, ale i nápravu nevyhovujícího stavu objektu včetně stability koryta toku Ostravice,“ řekl generální ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Pagáč.

Podle mluvčí podniku Šárky Vlčkové plné dílo vodohospodářský účel, ale zároveň se snaží, aby bylo přátelské pro veřejnost. „Vybrané betonové plochy byly zkrášleny malbami podle návrhů dětí ze základní školy ve Starém Městě u Frýdku-Místku. Námětem byl rybochod, co se v něm děje, a jeho účel z pohledu dětské fantazie,“ řekla Vlčková.

Povodí Odry v roce 2018 proinvestovalo 435 milionů korun. Více než polovina byla uhrazena z dotací a programového financování ministerstva zemědělství. Zhruba 180 milionů korun uvolnil podnik z vlastních zdrojů. Největší investice zamířily do podpory prevence před povodněmi. Nechyběla ani finanční podpora projektů ve městech a obcích. Na prevenci a opravy vodních děl uvolnil podnik zhruba 100 milionů korun.

Letos proinvestuje zhruba čtvrt miliardy korun, z čehož 161 milionů využije z vlastních zdrojů. Podnik působí na rozloze 6252 kilometrů čtverečních, kde leží 1111 kilometrů významných toků. Spravuje 8 údolních nádrží, 3 gravitační převody vod, 31 malých vodních nádrží a provozuje 80 jezů a 9 malých vodních elektráren.

Scroll to Top