Český Krumlov nabídne za čistírnu a odpadní štolu 230 milionů

blank

V jihočeském městě se hovoří o obchodu posledních desetiletí. Českokrumlovská koalice po téměř tříhodinovém březnovém jednání zastupitelů odhlasovala, že město podá insolvenčním správcům nabídku na koupi čistírny odpadních vod a odpadní štoly. Za čistírnu nabídne 180 milionů, za obchvatný kanál 50. Pro se vyslovilo všech čtrnáct koaličních zastupitelů, opoziční politici před hlasováním opustili sál. Informoval o tom Českokrumlovský deník.

Město loni zadalo posudek na obvyklou cenu čistírny a obchvatného kanálu, který vede z Větřní. Pokud by z odkupu sešlo, musela by obě města, Český Krumlov i Větřní, investovat do staveb nových čistíren. Klíčové je zároveň vlastnictví obchvatného kanálu ve Větřní. Ten patří papírnám, které jsou stejně jako současný majitel čistírny v insolvenci.

„Neschválili jsme koupi, ale podání nabídek na jejich odkup, nyní nás čeká jednání s druhou stranou. A pokud je akceptují, budeme mít dva až tři měsíce na finalizaci kupních smluv, na získání úvěrové smlouvy s financující bankou a také na doplnění dalších informací, jako je vodné a stočné,“ řekl místostarosta města Josef Hermann.

Město transakci pokryje prostřednictvím úvěru. „Pokud zastupitelstvo města bude souhlasit, město neprodleně poté, co obdrží písemný souhlas od obou insolvenčních správců, že cenové nabídky akceptují, objedná u některé auditorské firmy, nejlépe některé z takzvané velké čtyřky, posouzení ekonomické výhodnosti majetkové transakce a její rizikovosti pro město,“ doplnil Hermann. Definitivum k akci sdělí zastupitelé.

Scroll to Top