Plzeň a Plzeňský Prazdroj pokračují ve spolupráci

blank

Město Plzeň a Plzeňský Prazdroj stvrdily spolupráci pro rok 2019. Deklarace zahrnuje zejména rozvoj cestovního ruchu, propagaci města a podporu významných kulturních a společenských akcí. Synergie se zaměřuje také na zodpovědnou konzumaci alkoholu nebo vypracování dlouhodobé koncepce v oblastech zásobování energií, vodárenství a čištění odpadních vod.

Prohloubení společných projektů podepsali při vzájemném setkání Rady města Plzně s vedením Prazdroje primátor Martin Baxa a generální ředitel pivovarnické skupiny Grant Liversage. „Osobně mě velmi těší, že se naše partnerství s Plzeňským Prazdrojem rok od roku prohlubuje. Plzeňský Prazdroj šíří dobré jméno Plzně po světě, je jedním z nejvýznamnějších symbolů naší metropole i celého kraje a právem patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v České republice. Jeho areál je i živým kulturním a společenským centrem, zcela přirozeně sdílí cíle, zájmy a potřeby našeho města a jeho občanů,“ sdělil Martin Baxa. Na jeho slova navázal Grant Liversage: „Velmi si vážíme dlouholetého partnerství s naším sídelním městem. Společně přispíváme ke zlepšení kvality života v Plzni a zvyšujeme atraktivitu města pro turisty.“

Prazdroji se daří snižovat spotřebu vody

Plzeňský Prazdroj patří k nejvýznamnějším pivovarům v Evropě. Byl založen v roce 1842. Produkuje tradiční pivo Pilsner Urquell. Dnes pod něj patří také pivovary Radegast nebo Velké Popovice. Je největším českým pivovarem a zároveň největším tuzemským exportérem piva. Podle mluvčí podniku Jitky Němcové se daří výrazným způsobem dlouhodobě snižovat spotřebu vody. Společnost také vytváří systémy monitoringu, který optimalizuje odběry. Aktuální problematiku sucha pivovar při vlastní výrobě nikterak nepocítil.

„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, KEG sudů nebo dalšího zařízení. Voda je také nosným médiem při rekuperaci energií. A hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo například z ležáckých sklepů na stáčírnu. Vodu se snažíme při výrobě co nejvíce šetřit. Například tím, že horkou vodu, která vzniká jako vedlejší produkt při vaření piva, zachytíme a použijeme k výplachu KEG sudů. Po třetím oplachu různých zařízení zůstane voda znečištěná tak minimálně, že ji použijeme na první omytí v dalším cyklu. Při změkčování pro samotné vaření odpadá malé množství vody, která je tvrdá. To ale nevadí při namáčení ve sladovně, a tak ji použijeme tam. Co se odpaří při rmutování a ve chmelovaru (asi 10 %), slouží opět k výrobě horké vody. Vodu, která slouží jako tlačné médium v potrubí, také vylejeme jen z části (té, která se promíchala s pivem). A z části ji použijeme znova,“ vysvětlila v rozhovoru pro vodarenstvi.cz mluvčí Jitka Němcová.

Cílem je šetřit na vstupu, ale také co nejvíce použité tekutiny vrátit zpět do procesu. „Spíše než o jednotlivých investicích, byť i u nich hledíme nejen na spotřebu vody, ale i energií, je to o celkovém přístupu firmy. Přemýšlíme tak, abychom vodu, kterou lze ještě na něco použít, skutečně použili,“ řekla Němcová.

Scroll to Top