Světový den vody: 2700 lidí v Muzeu pražského vodárenství

blank

Muzeum při oslavách Světového dne vody zpřístupnily Pražské vodovody a kanalizace. Velký zájem byl například o strojovnu Podolské vodárny, ve které přednášel hydrolog Zbyněk Hrkal o nedostatku vody.

Historie muzea sahá do roku 1952. Nacházelo se v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do Podolí se přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla expozice s výstavní plochou o rozloze 800 metrů čtverečních slavnostně otevřena. Muzeum nabízí například vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí českého vynálezce Josefa Božka. Pro děti jsou připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách a pro vozíčkáře je k dispozici „schodolez“, který umožní bezproblémový přístup do bezbariérové expozice.

Loni muzeum navštívilo zhruba třináct tisíc návštěvníků z České republiky, dále z Francie, Německa, Velké Británie, Ruska nebo USA. V roce 2018 byl v objektu premiérově představen nový exponát, kterým je vodní čerpadlo typu Gatter pojmenované podle výrobce Josefa Gattera z Kuřivod. Pochází z roku 1902 a bylo umístěno v obci Pavlovice. Až do sedmdesátých let minulého století čerpalo vodu do místního vodovodu.

Scroll to Top