Historicky první oslava Světového dne vody na elektrárně Dlouhé stráně

blank

Žáci Základní školy z Loučné nad Desnou absolvovali exkurzi stále zasněžené dolní nádrže i v podzemních útrobách elektrárny. Dozvěděli se, voda je důležitá nejen pro každodenní život, ale má využití také v energetice. Následně je čekal vodní elektrárenský desetiboj zakončený netradičním úkolem – týmy chlapců a děvčat měly z jednoho ze svých spolužáků vytvořit model přečerpávací elektrárny.

Žáky podle ředitele školy Petra Lukáše akce oslovila. „I když je elektrárna v katastru naší obce, hodně dětí ještě nemělo příležitost ji navštívit. Zaujala je prohlídka dolní nádrže, monumentálních podzemních prostor i to, že o provoz rozsáhlého komplexu se stará necelá třicítka zaměstnanců,“ uvedl Lukáš.

Vodní elektrárnu Dlouhé stráně na Jesenicku loni navštívilo 88 756 turistů a studentů. V roce 2017 to bylo zhruba o deset tisíc více. Pokles způsobily rozsáhlé opravy a modernizace obřího komplexu. „Na nižší počet návštěvníků mělo vliv také to, že jsme kvůli opravám museli odmítat odborné exkurze. Ty tvoří studenti technických škol nebo zaměstnanci firem, kteří se chtějí seznámit s provozem elektrárny podrobněji, bereme je i do míst, kam se běžné turisté nebo žáci nedostanou,“ uvedl v lednu šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku na Šumpersku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice. Sekundárně působí jako stabilizátor tuzemské energetické soustavy. V březnu 2018 se dočkala také vlastní poštovní známky.

Scroll to Top