Devět z deseti vzorků vody z Vltavy a Labe obsahoval mikroplasty

blank

Nejvíce kusů mikroplastů, 18, obsahoval litrový vzorek vody odebraný poblíž výpusti čistírny odpadních vod v Ústí nad Labem-Neštěmicích. Mikroplasty se údajně dostávají i do lidí. Výsledky laboratorních testů pro deník Právo potvrdil Lukáš Hrábek z Greenpeace. Informoval o tom portál novinky.cz.

„Údaj 3,7 miniaturních plastových částic na litr vody se může na první pohled zdát jako zanedbatelné číslo. V průměru ale každou sekundu proteče v Labi na česko-německé hranici 308 tisíc litrů vody. Denně tak mohou z Česka proudit k Severnímu moři až desítky miliard mikroplastových vláken a částic,“ řekl k výsledkům Jan Freidinger z Greenpeace. Analýzu provedla laboratoř Greenpeace na univerzitě v anglickém Exeteru. Průměrný Brit pak podle Greenpeace zkonzumuje ročně 70 tisíc mikroplastových částic.

Státní zdravotní ústav však neuvažuje, že by mikroplasty zařadil mezi ukazatele kvality pitné vody. Podle jeho vyjádření neexistují vážné indicie, že by tyto částice představovaly pro člověka zdravotní riziko. Ředitelka ústavu Helena Kazmarová řekla, že by musel existovat důkaz či podezření, že jsou tyto částice při požití pro člověka nebezpečné. K tomu by pak muselo být navíc jasné, při jaké koncentraci může k poškození zdraví dojít, a také je nutné mít jasnou a standardizovanou analytickou metodu, jak mikročástice ve vodě spolehlivě určit.

Evropská unie však chce od roku 2020 omezit vědomé přidávání mikroplastů do výrobků. Díky tomu má být zabráněno až 400 000 tisíc tun plastového odpadu, který by během dalších 20 let skončil v přírodě.

Scroll to Top