Peřeje a Petr Bezruč. Vítání jara u Ostravice

blank

Necelý kilometr pod centrem podbeskydské obce Ostravice narazíme na toku stejnojmenné řeky na přírodní památku Koryto Ostravice. Voda si zde divoce proráží cestu mezi skalními výchozy a přepadá přes mohutné prahy. Peřeje jsou skvělým místem pro návštěvu obzvláště v současném ročním období, kdy jim zvýšený objem vody v korytě přidává na dramatičnosti.
Lokalita je dobře přístupná z obou stran řeky, protože se v její blízkosti nachází most přes řeku vedoucí ke srubu Petra Bezruče. V něm je umístěna stálá expozice s názvem Krajem Petra Bezruče přibližující prostředí letního příbytku známého básníka, ale také celého rázovitého regionu, z něhož autor ve svých verších čerpal. Expozice je otevřena od května do října od devíti do jedenácti hodin ráno.
Peřeje jsou významnou geologickou lokalitou, kdy se na povrchu ukazuje tektonický styk dvou rozdílných souvrství. K místu můžete vyrazit pěšky z Ostravice, nebo po modré turistické značce z blízké železniční zastávky. Vede k ní také cyklostezka Ostrava – Frýdek-Místek-Beskydy.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top