Češi pomohou vybudovat studny v Zakarpatí

blank

Humanitární organizace Adra pomůže v Zakarpatí postavit zhruba dvacet pump na vodu. Světová zdravotnická organizace uvedla, že na světě až půl miliardy lidí užívá vodu z nechráněných zdrojů. Špatný přístup k pitné vodě v kombinaci s horšími hygienickými podmínkami pak mají podle dostupných statistik na svědomí až 4 % všech úmrtí a 5,7 % všech onemocnění.

„V mukačevském táboře žije celkem 7 tisíc lidí bez napojení na rozvody vody a kanalizaci. Většina obyvatel vodu čerpá ze znečištěné řeky a následně ji využívá pro vaření, praní nebo hygienu. To vše se promítá na jejich zhoršeném zdravotním stavu. Situaci navíc komplikuje skutečnost, že většina obyvatel nevlastní žádný průkaz totožnosti, což jim v podstatě znemožňuje přístup ke zdravotním či sociálním službám,“ uvedla projektová koordinátorka organizace ADRA Pavla Fajfrlíková.

V Zakarpatí žije mnoho etnických menšin, které jsou oproti většinové společnosti na Ukrajině stále znevýhodňovány. Podle informací humanitárních organizací v regionu žije až 79 různých komunit s 80 tisíci obyvateli. „Mnohdy v zakarpatských osadách a táborech není zajištěn ani základní životní standard a není zde přístup k nezávadné pitné vodě,“ doplnila Fajfrlíková. ADRA získala pro oblast loni 7 tisíc eur a investovala je do výstavby patnácti pump. Letos by to mělo být oproti minulému roku až dvojnásob finančních prostředků k podpoře nových zdrojů vody.

Scroll to Top