67 milionů do vodohospodářské infrastruktury v Plzeňském kraji

blank

Další obce a města v Plzeňském kraji můžou letos začít budovat kanalizace a vodovody. Alokovaná částka je sice menší než loni, ale krajští radní budou jednat o jejím navýšení. Žádosti na mohou být podávány do 29. března.

Hejtmanství chce také zlepšit vodu v přehradě Hracholusky. Od loňského jara disponuje studií, která popisuje, co snižuje kvalitu vody a jak situaci zlepšit. Zpracovatelé kraji nabídli víc než 173 opatření za miliardu korun. Podle výsledků studie by se měly nově vzniklé čistírny odpadních vod měst a obcí na přítocích do přehrady modernizovat nebo doplnit o zařízení, která by odstraňovala fosfor z vody.

S podnětem výrazněji sledovat kvalitu pitné vody na Plzeňsku přišla loni TOP 09. V přepočtu na sto tisíc obyvatel drží kraj nelichotivý primát v podobě výskytu rakoviny ledvin či slinivky břišní. Jestli na to má vliv kvalita pitné vody, není prokazatelně doloženo. Podle neonatologa Jiřího Dorta jde o zásadní problém, který zůstává stále skryt veřejnému povědomí. TOP 09 usiluje o to, aby byly některé látky více zohledněny v testech kvality vody.

Scroll to Top