Jihočeští hasiči vyčerpali temelínskou věž

blank

Hasiči na jihu Čech absolvovali unikátní cvičení. S kolegy z jaderných elektráren Temelín a Dukovany dokázali za necelých osm hodin úplně vyprázdnit bazén pod jednou ze čtyř největších chladicích věží v České republice. Nyní se mohou energetici pustit do její údržby.

Podnikoví hasiči v Temelíně a dvě jednotky z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje přemístili více než 32 tisíc metrů krychlových vody. Takový objem by zaplnil 10 olympijských plaveckých bazénů. „Čerpání vody velkoobjemovými čerpadly nepatří mezi naše časté reálné zásahy. Čerpání s touto technikou samozřejmě neustále procvičujeme, a proto se nám cvičení s temelínskými kolegy hodí. A to obzvláště, když můžeme pracovat s tak velkým objemem, který temelínská věž má,“ sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Podle ředitele Útvaru bezpečnost divize jaderná energetika Romana Havlína byla akce cenným výcvikem a zkouškou vybavení. „Zároveň pomáháme kolegům s odstávkou, během které projdou dvě ze čtyř chladicích věží pravidelnou údržbou,“ řekl Havlín. Temelínské chladicí věže jsou s výškou 155 metrů a vnitřním objemem 1 070 000 metrů krychlových bezkonkurenčně největší v České republice a slouží k ochlazování vody, která do nich proudí z kondenzátorů parních turbín. Za běžného provozu se nad nimi také vznáší čistá vodní pára. Modernizace JE Temelín za 1,5 miliardy

180 investičních akcí za 1,5 miliardy korun

Kromě několika inovací chce ČEZ posílit i bezpečnost. Práce budou energetici provádět hlavně při odstávkách. Během odstávky druhého bloku zahájí energetici dvouletou rekonstrukci blokových výměníkových stanic, ve kterých se voda určená pro vytápění Týna nad Vltavou a elektrárny připravuje na odpovídající teplotu. Stanice budou mít o 40 procent menší výkon. „Původní ohříváky byly dimenzovány na mnohem větší tepelný výkon, ke kterému jsme se nikdy nepřiblížili. Očekáváme i nižší spotřebu elektřiny,“ řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Za významnou investici také označil opravu potrubí, které propojuje chladicí věže s oběma strojovnami. Temelín rovněž posílí systém fyzické ochrany. Nainstaluje nové kontrolní vstupy, mechanické zábrany a kamery. V roce 2020 by navíc mohl z Temelína vést do Českých Budějovic horkovod dlouhý 26 kilometrů. Instalován by měl být podél hlavní silnice z Týna nad Vltavou metr pod zemí. Stavba za 1,3 miliardy korun by patřila k nejvýznamnějším akcím v historii českého teplárenství.

Ročně ČEZ v Temelíně do oblasti ochrany životního prostředí investuje desítky miliónů korun. „Ochrana životní prostředí je důležitou součástí provozu jaderných elektráren. Proto i tuto oblast neustále zlepšujeme. V Temelíně je takovým příkladem modernizace čistírny odpadních vod. Ta je aktuálně ve zkušebním provozu a naostro by měla začít fungovat začátkem příštího roku,“ uvedl konkrétní příklad ředitel elektrárny Jan Kruml.

Scroll to Top