ČEVAK: Vítr prověřil vodohospodáře

blank

Silný vítr řádil v jižních Čechách. V zasažených oblastech byly některé domácnosti bez dodávek elektrické energie. Výpadky dodávek vody však byly minimální a v lokalitách, které se ocitly bez proudu, nasazovali ještě v noci na pondělí 11. března a v průběhu dne zaměstnanci ČEVAK elektrocentrály, k čemuž museli přistoupit například v Lužnici nebo Popelíně na Jindřichradecku.

„Celkově jsme zaznamenali výpadky elektrické energie na více než 40 vodohospodářských zařízení, tedy úpravnách vody, čerpacích stanicích, a to po celých jižních Čechách, zejména na Českobudějovicku, v okolí Kaplice nebo Lenory a na Jindřichohradecku,“ uvedli vodohospodáři. Zaměstnanci společnosti nepřetržitě monitorují situace na úpravnách vod, vodojemech a dalších vodohospodářských zařízeních.

V lednu firma zahájila pravidelnou údržbu vodojemů na Českobudějovicku. Jako první začaly práce u vodojemu Dubičné. Jedná se o největší akumulaci pitné vody v regionu. Jeho dvě komory pojmou pět tisíc kubíků. V únoru přišly na řadu vodojemy Hosín a Staré Hodějovice. ČEVAK se zabývají provozováním vodohospodářské infrastruktury, zejména úpraven pitné vody, vodovodních a kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod. Dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod zajišťuje pro více než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje a části krajů Plzeňského a Vysočina.

Scroll to Top