Brno chce revitalizovat Holásecká jezera

blank

Jezera jsou pod nánosem bahna a sedimentů. Desítka vodních ploch na Černovickém potoku je přírodní památkou, odbahnění čeká devět z nich. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka se náklady pohybují v desítkách milionů korun. Jezera se nacházejí na ploše přes 12 hektarů jižně od dálnice D1 a jejich celková rozloha i s ochranným pásmem je 35 hektarů.

O odbahnění jezer sehovoří již několik let. „Na stole jsme měli několik variant. Rozhodli jsme se ale vyhnout polovičatému řešení a odtěžit sedimenty z devíti jezer, protože zde ohrožují unikátní rostliny a živočichy. O tuto variantu řešení usilovala i městská část Tuřany,“ sdělil Hladík, podle kterého teď město nechá zpracovat nové biologické hodnocení a rozdělení projektu do etap. Město plánuje každým rokem odbahnit jedno jezero s výjimkou Kašpárkova jezera, které má zůstat průtočným korytem.

„Důležité je, že odtěžovaný materiál není kontaminovaný, proto se nám nabízí několik variant jeho využití. Můžeme ho použít například k rekultivaci prostředí v černovických pískovnách a podobně,“ řekl Hladík. Brno také plánuje jasně vymezit úsek pro sportovní rybolov a obnovit možnost koupání v jezeře Opleta.

Brno se rovněž připravuje kromě rozsáhlých úprav dvou největších brněnských řek, Svratky a Svitavy, na revitalizaci povodí Staré Ponávky. Akce je rozdělena do šesti etap, dvě z nich budou hotovy v letošním roce. Další čtyři vyjdou na 80 milionů korun.

Scroll to Top