U Boleveckých rybníků klesá hladina podzemní vody

blank

Rekreační oblast Boleveckých rybníků postihl další problém související s nedostatkem vody v podobě usychajících stromů. Podle Richarda Havelky ze Správy veřejného statku města Plzně je na vině výrazný pokles hladiny podzemní vody. Odhadem se problematika týká až dvaceti procent stromů. Informoval o tom idnes.cz.

Radikálně se začal pokles hladiny projevovat až v roce 2018. „Dokud nebude víc vody, tak ty lesy budou chřadnout,“ zdůraznil Havelka. Zatím se podle idnes.cz správci lesů ještě vypořádávají s polámanými stromy po velkém sněžení. Borovice s hlubokými kořeny jsou na tom podle odborníků dlouhodobě špatně. Jsou totiž závislé právě na podzemní vodě a nedokážou dobře zužitkovat srážky. Borovice usychají na Plzeňsku také v Zábělé nebo v oblasti Háje.

Velký bolevecký rybník bude vstřícnější k handicapovaným

V autokempu Ostende u Velkého boleveckého rybníka v Plzni může vzniknout zařízení, které handicapovaným lidem umožní koupání. Díky speciální židli na dráze by se mohli vozíčkáři pohodlně dopravit do vody. Obsluhu stroje by navíc zvládli sami. Projekt má na starost Správa veřejného statku města Plzně.

„Zařízení je v podstatě židle schopná jet po dráze a vozíčkáře svézt do vody. Tam by mohl plavat, a pak se vrátit stejnou cestou na břeh ke svému vozíku,“ uvedl loni na jaře Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku. Podle něj by mohlo být zařízení samoobslužné a v případě potřeby by vozíčkářům pomohl personál autokempu. Cena by se pohybovala v milionech korun. Zatím však není jasné jeho financování.

Velký Bolevecký rybník je součást rybniční soustavy na Boleveckém potoce na severním okraji Plzně. Jde o největší rybník soustavy a pátý největší v Plzeňském kraji.

 

 

Scroll to Top