Na většinu řek s půl promile

blank

V problematice, která dlouhé měsíce rezonovala mezi vodáky a poslanci, je jasno. Vodáci budou moci vyjet na velkou část řek s půl promile alkoholu v krvi. Dnes na vodě nesmí požít žádný alkohol pod pohrůžkou až stotisícové pokuty. Ve hře byla dokonce tolerance jedné promile, což však neprošlo. Pro změnu pravidel pro vodáky bylo 123 ze 180 přítomných poslanců. Výjimku navrhl poslanec ANO Milan Feranec.

„Hranice půl promile alkoholu pro toho, kdo vede plavidlo, posádka bez omezení, platí na dopravně nevýznamných cestách, tedy na cestách, kde není nákladní doprava,“ řekl Pirát Lukáš Bartoň. Podle poslance ODS Vojtěcha Munzara se nejedná o generální pardon pro opilce.

Prohibice ale bude dále platit na Vltavě od Českých Budějovic do Mělníka. Naopak pivo si budou moci vodáci dát během plutí na dolním toku Labe, Vltavy a Moravy. Pokud jde o Vltavu, možnost vyjet s půl promile platí do Českých Budějovic. „Vodáci jezdí pouze do Českých Budějovic,“ uvedl Bartoň. Podle novinek.cz to znamená, že když si lidé v Praze vyjedou na šlapadle, dál nebudou moci být opilí, protože jim podle platného zákona dál bude hrozit pokuta. „Bohužel šlapadla v Praze mají utrum. Na Vltavě je od Budějovic prohibice. Jsem rád, že na vodácky využívaných cestách došlo k uvolnění,“ řekl dále Bartoň.

Pravidlo tolerance půl promile se ale podle přijaté změny zákona přesně týká „vůdce malého plavidla bez vlastního strojního pohonu nepodléhajícího evidenci“, takže do půl promile se bude muset vejít i zadák na kanoi a v případě raftu jeden z těch, kteří jedou na raftu vzadu. Dodržování zákona kontroluje Státní plavební správa. Ta vede také další příslušná správní řízení.

Ilustrační foto, idnes.cz

Scroll to Top