Česká pojišťovna dává ke smlouvám vodovodní hadičky

blank

Česká pojišťovna začala k nově sjednaným smlouvám k pojištění bytu rozdávat poukazy na odolnou nerezovou vodovodní hadičku s neomezenou životností. Díky tomu chce předcházet vodovodním škodám, které jsou v posledních letech nejčastějším důvodem pojistného plnění. Poukaz obdrží podle pojišťovny všichni, kteří si u ní sjednají pojištění bytu a domácnosti, nebo pojištění bytu v kombinaci s pojištěním občanské odpovědnosti.

„V poukazu bude uveden odkaz, díky kterému se klienti dostanou přímo na stránky e-shopu, kde si hadičku objednají. A samozřejmě za ni již nic nedoplácí,“ řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Loňský průzkum Poštovní spořitelny ukázal na skutečnost, že voda způsobí v domácnostech nejvíce škod ze všech živlů. Na vině jsou prasklá potrubí a přípojky v kuchyních či koupelnách. Jde o tisíce havárií ročně. Podle spořitelny může za hodinu do bytu natéct i přes tisíc litrů vody.

„Typickým příkladem, který jsme řešili, bylo prasknutí staré hadičky k baterii v kuchyňské lince. V důsledku toho došlo k masivnímu úniku vody, protečení do dvou bytů sousedů pod pojištěným a poškození maleb ve společných prostorách domu. Celková škoda se vyšplhala na 198 tisíc korun,“ řekla na podzim Monika Buřičová z Poštovní spořitelny.

Nejrozsáhlejší bývají obvykle havárie vzniklé v době, kdy v domácnosti nikdo není. „Při vodovodních škodám dochází nejen k poškození omítky, tapet či podlahové krytiny, výjimkou nejsou poškozené spotřebiče, nábytek, obrazy či oblečení,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Dobrý sluha, zlý pán

Nejkomplikovanější havárie jsou podle Renaty Čapkové z České podnikatelské pojišťovny ty, během kterých dojde k poničení podlah s několika vrstvami izolací. Voda také dokáže znehodnotit sádrokarton nebo poškodit dřevostavbu. „Specifické jsou škody u rekreačních objektů, kde vznikají zejména v zimním období. Typické je nedokonalé nebo jinak zanedbané vypuštění topné soustavy – voda pak mrazem roztrhá trubky, a když se oteplí, následně poškodí domácnost,“ sdělil mluvčí Generali Jan Marek.

Pozor na domácí zvířata

Existují však havárie, které svou povahou vykouzlí úsměv na rtech. „Zaznamenali jsme případ, kdy labrador v nepřítomnosti svého pána prokousal gumové a plastové hadice v kotelně a voda vytekla v rodinném domě do sklepa, kde si majitel objektu pěstoval žampiony. Úroda byla zničená. Klient v hlášení uvedl, že viníkem je stejně on sám, protože moc dobře ví, že jeho pes nesnáší samotu a neměl ho nechávat doma,“ řekla Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Na vině bývají prasklé přívody

„V drtivé většině případů jde o poškození nebo opotřebení hadic, které přivádějí, nebo naopak odvádějí vodu do domácích spotřebičů nebo zařízení. Typicky jde o pračky, myčky a splachovací zařízení. Méně časté jsou případy ucpaných odpadů nebo prasklých akvárií,“ vysvětlil Jan Marek z Generali.

Scroll to Top